Dino Merlin rođen je 12. rujna 1962. godine u Sarajevu, a pravo ime mu je Edin Dervišhalidović.

Često na internetu kruže tvrdnje da je završio medresu (vjersku školu), ali je sam umjetnik demantirao ovu informaciju u jednom od rijetkih političkih intervjua koje je dao za 'Nedeljnik'. U tom intervjuu, Dino Merlin je naglasio da ta tvrdnja nije točna, objasnivši da se ova netočna informacija može vezati za činjenicu da je njegova majka bila bula, odnosno muslimanska vjeroučiteljica.

Ovako je majka Dina Merlina uvrijedila Zdravka Čolića i Gorana Bregovića
VJERAN ZGANEC ROGULJA/PIXSELL 

'Vjerojatno se to često spominje jer je moja majka bila bula, odnosno vjerska službenica. A ne znam zašto bi religija i umjetnost isključivali jedno drugo. Nisu li oboje stvar duha? Umjetnost je spojena sa svim drugim sferama duha. Sve zavisi od izbora koji stoji pred nama', istaknuo je Dino Merlin.

Majka mu je, ne krije, bila omiljena u društvu. Često je znala posuđivati novac od drugih, da bi nekom drugom pomogla. Iako je rastao bez očinske figure i ljubavi, morao je naučiti živjeti s tom činjenicom, no, majci duguje vječnu zahvalnost. Upravo zbog toga što nije imao kompletnu obitelj, sada svoju čuva kao oči u glavi. U priči 'Sredinom' Dino se prisjeća kako majka nije bila oduševljena saznanjem da joj se sin želi baviti glazbom, već je, kao uostalom i svaka druga majka, sina radije u budućnosti vidjela kao inženjera.

Iz tog razdoblja predratne Jugoslavije ostala je i jedna zanimljiva anegdota koja govori o majčinim stavovima. Naime, Dino Merlin je otkrio da njegova majka nije bila oduševljena kada su im na Bajram u kuću došli Goran Bregović i Zdravko Čolić.

'Rado se sjećam te anegdote, koja mi tada nije bila ni draga, ni kao anegdota. Iako potpuno razumijem svoju majku. Trudila se meni i mojoj sestri biti i otac i majka, da nas izvede na pravi put, a umjetnici su uvijek glasili za vjetropire koji žive od danas do sutra, a ona je za nas oboje htjela siguran i ugledan posao. Kao što svaki roditelj želi za svoje dijete. Kad sam joj ponosno predstavio naše goste, Čolu i Bregu, ona je samo kratko prokomentirala: Šejtani (vragovi), kao i tu', otkrio je Dino Merlin u ovom zanimljivom intervjuu za Nedeljnik.

Zdravko Čolić ima dvije kćeri
Šime Zelić/Pixsell