Folk zvijezda Dragana Mirković u prosincu obilježava 40 godina uspješne karijere te će tad održati i dva velika koncerta u beogradskoj Areni. Priča o njenom uspjehu počinje još u ranoj mladosti dok je harala s Južnim vetrom.

Dragana Mirković
Kurir TV 

Naime, na sam spomen grupe Južni vetar svi pomisle na veliku petorku koju su činili upravo Dragana Mirković, koja je bendu pristupila kao najmlađi član, zatim Šemsa Suljaković, Mile Kitić, Sinan Sakić i Kemal Malovčić, koje je okupio iskusni glazbenik Miodrag Ilić, poznatiji kao Mile Bas. Ovaj bas gitarist iz Leskovca, pošto je iz južnog dijela Srbije, bendu, čiji je osnivač, je po tome i dao naziv.

Južni vetar, na čelu s Milom Basom, koji postoji od osamdesetih godina prošlog stoljeća, miješajući folk s orijentalnom glazbom, stekao je veliku popularnost, ali je okarakteriziran i kao šund. U to vrijeme u SFR Jugoslaviji postojao je i porez na šund, pa je Mile Bas plaćao najveći porez u državi, koji je navodno išao i do 96 posto od prihoda.

Tiraže prodanih albuma bile su nevjerojatne, a brojke su išle čak i do milijun.

'Pjesme Južnog vetra su, uglavnom, pogađale prosječnog čovjeka iz male sredine koji žudi za malim stvarima, malo pića i ljubavi. To se i danas često marginalizira kao nešto seljačko i malograđansko, ali neosporno je da pjesme Južnog vetra pogađaju emocijom pravo u jezgru svakog čovjeka i ono što svima treba, a to je mali šljivik za rakiju i kućica na kraju sela', opisuju ljubitelji ove vrste glazbe.

Velika petorka pod okriljem Južnog vetra harala je estradom sve do izbijanja rata na teritoriju bivše Jugoslavije, a onda je svatko otišao na svoju stranu i nastavio solo karijeru. Grupa predvođena Milom Basom, međutim, nije prestala postojati. S njim su surađivali i mnogi drugim pjevači, a manje je poznato tko je sve bio dio te 'folk obitelji'.

Naime, i pjevačica Indira Radić je svoj prvi album 1992. godine izdala baš za Južni vetar. Međutim, ova suradnja nije dugo trajala, pa je folkerica nakon objave albuma prešla u drugu izdavačku kuću gdje je stekla veću popularnost, a zatim u 'Grand'.

Indira Radić
Antonio Ahel/ATAImage/Pixsell 

Među onima za koje malo tko zna da su snimali za Južni vetar je i supruga 'Grandovog' direktora Saše Popovića, Suzana Jovanović, ali i puno zvučnija imena poput Snežane Babić Sneki, Hanke Paldum, Šerifa Konjovića, Šabana Bajramovića, Ljubiše Stojanovića Luisa i mnogih drugih.

Inače, pored Miodraga Ilića, Južni vetar su činili i glavni gitarist Sava Bojić, te klavijaturist koji je napisao brojne narodnjačke hitove, Perica Zdravković, a za harmonikom je u prvim godinama rada bio i Dragan Stojković Bosanac.