Ava Karabatić je u ispovijesti za Scenu otkrila kako se u psihijatrijskoj ustanovi na Rabu liječila od ovisnosti o alkoholu. No, splitska starleta nije jedina koja je imala problema s tim porokom. Naime, mnoge zvijezde u regiji voljeli su, a neki i dalje vole, 'zaviriti' u čašicu.

Ava Karabatić rođena je 1988. godine
DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR 

Zadarski pjevač Mladen Grdović je u alkoholiziranom stanju često nizao skandale, a jedan od prvih njegovih pijanih incidenata dogodio se 2004. godine kada se pod utjecajem alkohola svojim skupocjenim Ferrarijem zabio u betonski zid, a onda i u rasvjetni stup. U bolnicu je doveden s čak 2,7 promila alkohola u krvi, nakon čega mu je oduzeta vozačka dozvola.

U svibnju 2009. godine, pijani Grdović demolirao je obiteljski stan, a onda nasrnuo i na suprugu Brankicu, a kada joj je u pomoć priskočio Mladenov brat Paulo, i njega je napao. Policija je Grdovića odvela u postaju gdje je zadržan do otrježnjenja. Tada je obećao da više nikada neće pogledati bevandu. Nekoliko godina kasnije policija ga je uhvatila za volanom s čak 3,08 promila alkohola u krvi.

Mladen Grdović plače
Story arhiva 

U siječnju 2011. nastupao je u Crikvenici na otvorenju fašnika, a nakon nekoliko nerazgovijetno otpjevanih pjesama, Grdović je izgubio ravnotežu i pao na leđa. A onda je nastavio pjevati. Tradicija padanja s pozornice se nastavila i na 'vodi'. Osobni rekord Grdović je zabilježio kada je s 3,6 promila alkohola Jaguarom zabio u zid.

Borbu s ovisnošću o alkoholu dugo je vodio i istarski glazbenik Alen Vitasović koji je i sam priznao da ga alkohol proganja.

Jedan od njegovih najzapamćenijih skandala jest onaj 2015. godine kada je, ljutit jer mu prije sudjelovanja u jednom kvizu na HRT-u nisu htjeli poslužiti alkoholno piće, pobjegao, preskočio ogradu i otišao u susjedni kafić. S javne televizije tada su za 24sata rekli da nije mogao nastupiti u kvizu jer je bio alkoholiziran, a pjevač je pak ustvrdio da to nije istina.

Alen Vitasović
Duško Marušić/Pixsell 

Godinu prije problema na HRT-u, Vitasović zbog alkohola nije nastupio na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku. Tada mu je izmjereno 3,5 promila alkohola u krvi, a završio je na triježnjenju na psihijatrijskom odjelu šibenske bolnice.

'Imao sam tremu. Bio sam pijan kao zvijer, ali računao sam da ću se ipak otrijezniti. No nisam uspio', rekao je tada za 24sata Vitasović koji je, kako je ispričao, u donjem rublju išao na WC.

Nakon bezuspješnih liječenja u bolnici, glazbenik si je pokušao pomoći alternativnom medicinom. Pio je kapi od borovnice s Aljaske, vozio bicikl i trčao jer nije htio da ga supruga i djeca ikad više vide crvenih očiju i depresivnog.

Srpski rocker Milić Vukašinović uspio je pobijediti porok, kako su svojevremeno pisali mediji, 2006. godine. Nakon što je izašao iz bolnice za liječenje bolesti ovisnosti, priznao je da mu je najviše pomogao menadžer i dugogodišnji prijatelj Raka Marić. On je Vukašinoviću platio liječenje 20.000 eura.

Milić Vukašinović
Kurir TV 

Sinan Sakić preminuo je 2018. godine poslije duge bolesti. Pred njegov posljednji koncert na Tašmajdanu, on je otkrio da se nekoliko godina ranije odrekao alkohola kojeg je konzumirao u enormnim količinama.

'Nisam se liječio, samo sam ostavio piće. Koliko god popio, uvijek mi je bilo malo. Shvatio sam da to nigdje ne vodi, sem u moju propast. Nisam ja ni bio težak, niti su drugi osjećali posljedice moga pića jer nisam agresivan. Ne volim se svađati. Ipak, shvatio sam da sam prevršio mjeru i da sebi činim zlo što toliko pijem. I ostavio sam. Samo sam odgurnuo bocu i to je to. Isto tako sam prekinuo i s kockom. Sve je u karakteru. Sad, kada je prošlo malo vremena, popijem po koju čašu, ali s mjerom. Jedini porok koga se ne mogu odreći su cigarete', pričao je Sinan samo godinu dana prije nego što je preminuo.

Sinan Sakić
Dragana Udovičić/Kurir 

I Miroslav Ilić je bez zadrške pričao o danima kada je bio sklon piću.

'Sve do 1989. godine sjedio sam s društvom po kafanama, pio i lomio čaše. Loše sam podnosio alkohol i kad bih se otrijeznio, shvatio bih da mi se ne sviđa kako sam se ponašao. Jednog jutra sam se probudio, stao ispred slavske ikone Svetog Đorda prekrstio se i rekao: 'Budalo jedna, nećeš više da piješ.' Tako je i bilo, presjekao sam to kao škarama', govorio je legendarni pevač.

Miroslav Ilić
Kurir/Ana Paunković