Aleksandar Aca Sofronijević danas nosi titulu najzgodnijeg harmonikaša u regiji, no nije uvijek tako bilo. Naime, godinama je vodio borbu s viškom kilograma. U svojoj najdebljoj fazi imao je 128 kg, a onda je uz pomoć redovitih treninga i pravilne prehrane uspio skinuti 40 kilograma.
'Trenutak kada sam odlučio povesti računa o sebi dogodio se kada se više nisam mogao sagnuti da zavežem vezice, mama mi je pomagala. U tom trenutku imao sam 128 kilograma, to je bilo 2008. godine', počeo je priču Sofronijević i priznao da mu sam početak nije bio lagan.
'Ja zaista volim jesti, mislim da sam to naslijedio od majke (smijeh). Kada sam počinjao karijeru, 2000. godine, osnovao sam bend i naše svirke trajale su do dva, tri sata noću. Na nastupima sam unosio veliku količinu alkohola, ali to nije bilo jedino zlo. Kada bismo svirku priveli kraju, otišli bismo na ogromnu pizzu ili metarsku palačinku i te ogromne količine hrane uz nespavanje, netreniranje i stres dovele su do toga da sam ja konstantno jeo', iskreno je rekao Aca.
'Proces promjene je dugotrajan i zaista nije lagan. Međutim, ja imam veliku želju i volju za životom jer sam vidio koliko je loše biti gojazan i kako ne možeš ništa napraviti... Početak moje dijete u smislu zdrave prehrane bio je da ograničim obroke. Trudim se uvijek imati mnogo salate i trudim se izbjegavati kruh s ugljikohidratima i nikad ne uzimam slatko poslije obroka', kaže Sofronijević i otkriva kako sada izgledaju njegovi obroci.
'Doručak su uglavnom neke kašice od heljde s kombinacijama smrznutog voća, jaja, napravim neku salatu dobru, humus često pravim, integralni kruh, heljdu obožavam i super je kuham i uglavnom je kod mene heljdin kruh. Ovisno o tome što je bilo za doručak, užina su uvijek neke voćne stvari ili red čokolade ili dvije datulje', otkrio je harmonikaš u emisiji 'RTS Ordinacija'.
'Za ručak se uvijek trudim imati nešto kuhano, uvijek se trudim da to bude grašak ili leća ili grah koji pojedem s jednim komadom integralnog kruha. Naučio sam da mi je dovoljno 150 grama mesa maksimalno i ja sam apsolutno sit. Dva, tri puta tjedno jedem meso, dva, tri puta jedem ribu ostalo je ta neka biljna hrana i uvijek neka lagana večera', pričao je Sofronijević.