Sanja Doležal, nekadašnja pjevačica grupe Novi fosili i velika zvijezda hrvatske televizije, bila je jedna od omiljenih žena u svijetu glazbe na prostoru bivše Jugoslavije koju publika diljem regije i danas obožava. Rođena je na današnji dan 1963. godine, a karijeru je počela davne 1981. godine, u grupi Prva ljubav s kojom je snimila dva albuma.

Prilikom rada na drugom albumu, upoznala je Rajka Dujmića koji ju je pozvao u Nove fosile da zamijeni pjevačicu Đurđicu Barlović. Sanja se u Fosilima zadržala od 1983. do 1991. godine, zatim snimila tri solo albuma, a potom se na scenu vratila 2005. godine. S ovom grupom je 1987. predstavljala Jugoslaviju na Euroviziji u Briselu, pjesmom 'Ja sam za ples' kad je bend došao do visokog četvrtog mjesta.

Sanja Doležal
Youtube/Screenshot 

Vodila je više emisija na HRT-u, a najviše simpatija publike pobrala je emisijom 'Sanja' koja se bavila svakodnevnim životom ljudi.

Poznato je da je Sanja Doležal dva desetljeća bila u braku s Nenadom Šarićem, bubnjarom Novih fosila, no pjevačica je nažalost ostala udovica 2012. godine. No ono što su mnogi zaboravili jest to da je jedna od prvih velikih ljubavi šarmantne pjevačice bio čuveni košarkaš Dražen Petrović. Njihova veoma zanimljiva priča intrigirala je cijelu tadašnju državu.

Iako su Novi fosili bili veoma popularni i punili dvorane, menadžer Zoran Škugor je ispričao da je shvatio da hitovi nisu dovoljni za ostanak na vrhu. Zato je smislio kako dodatno skrenuti pažnju na ovu grupu, predloživši marketinški trik – obmanuti javnost da je Sanja u vezi s košarkašem Draženom Petrovićem. Na ovu ideju oboje su pristali.

Upoznao ih je u zagrebačkom Klubu Šibenčana, a s njim su na sastanak došli majka Biserka i otac Jovan. Dražen je počeo dolaziti na Sanjine koncerte, a ona je posjećivala Cibonine utakmice te su se uskoro zbližili i postali prijatelji. Međutim, izrodilo se iz svega i nešto više jer su se u međuvremenu oni zaista zaljubili, a veza je trajala oko godinu dana.

'Imala sam tad 22 godine, a u tim godinama kad voliš, stvarno voliš', rekla je Sanja svojedobno o ljubavi s Petrovićem.

Par se nije krio, pa su ih viđali kako šetaju držeći se za ruke, a Zagrepčani su im prilazili i izražavali svoje želje da se vjenčaju, dobiju djecu i ostanu zajedno sretni. Međutim, imala je Sanja i probleme zbog ljubavi s najpoželjnijim muškarcem Jugoslavije, pa joj je tako jedna Draženova obožavateljica jednom prilikom probušila gume na automobilu.

Ipak, zbog razdvojenosti i Draženovih čestih putovanja zbog posla, kao i Sanjinih 200 koncerata godišnje, emocije su se počele gasiti, pa je par prekinuo 1986. godine. Iako se nisu znali nositi s teretom slave, Dražen i Sanja ostali su bliski, a košarkaš je uvijek o pjevačici govorio kako je velika umjetnica. Viđali su se prijateljski, izlazili na ručkove i ostali u odličnim odnosima, pa je Dražen i kasnije viđan na koncertima Novih fosila.

Sanja Doležal
Instagram 

'Bio je zaista poseban. Strašno sam doživjela njegov odlazak. Još mi je teško pomisliti da ga više nema. Sjećam se našeg posljednjeg susreta na jednom koncertu', rekla je pjevačica nakon košarkaševe prerane smrti. Naime, Dražen je poginuo s 28 godina u tragičnoj prometnoj nesreći, 7. lipnja 1993. godine.