Hari Mata Hari nedavno je napunio 63 godine, a odrastao je na Vratniku, sunčanoj padini Sarajeva. Njegov djed je bio među poznatijim bosanskim sevdahlijama, a Hari je sa šest godina počeo svirati gitaru.

Karizmatični Hari Varešanović
Story 

Hari je 1977. osnovao grupu 'Zov' s kojom je snimio i hit pjesmu 'Poletjela golubica'. Nakon toga je pjevao s grupom 'Ambasadori', s kojima je, kako kaže, sazrio kao profesionalac. Nakon vojnog roka u Nišu (u glazbenoj jedinici), jedno vrijeme je nastupao samostalno i tako 1984. objavio album 'Zlatne kočije'.

Hari Mata Hari 1988. počinje snimati album za zagrebački Jugoton i slijedi serija fantastično uspješnih izdanja. Album 'Ja te volim najviše na svijetu' iz 1988. godine prodan je u 300.000 primjeraka. Uslijedila je 1989. godina i ploča 'Volio bih da te ne volim', prodana u 500.000 kopija, a zatim i 1990. godina i album 'Strah me da te volim', prodan u rekordnih 700.000 primjeraka. Na izuzetno jakoj jugoslavenskoj pop sceni kasnih osamdesetih, pjesme Hari Mata Harija su uvijek bile pri samom vrhu top lista, a situacija se ni danas nije promijenila.

Mnogi ne znaju da njegovo pravo ime nije Hari Varešanović, već zapravo Hajrudin.